Китайски колекционер залага на бума на брокерските компании

0000193808-article3

Милиардерът Лиу Ициен, който е колекционер на произведения на изкуството и инвеститор, залага все повече на китайските посреднически компании за продажба на арт творби.

Бившият шофьор на такси, който проявява голям интерес към древни свитъци и китайски порцелан, е единият от собствениците на компания, която ще купи 14,7% дял от Changjiang Securities Co. за 10 млрд. юана (1,5 млрд. долара), пише Bloomberg.

Фирмата купувач е собственост на Лиу и дъщеря му Лиу Йенчао и ще плати цена от около 14,3 юана за акция.

Въпреки че 52-годишният Лиу е известен с придобивки като 500-годишна керамична купа, принадлежала на китайски император, той твърди, че залага на борсата от 80-те години.

Бумът на китайската борса води до увеличение на брокерските печалби. Една от най-големите такива компании в страната е Haitong Securities, чиято нетна печалба се увеличи почти тройно през първото тримесечие спрямо същия период година по-рано.

Акциите на Changjiang отбелязаха спад с 6,1% до 17,8 юана в 11:30 ч. местно време, а това е най-големият им срив от повече от месец.

„Спадът е малко по-голям и не е ясно какво ще последва след появата на новия акционер“, коментира Джан Янбин, базиран в Шанхай анализатор в Zheshang Securities.

Компанията продава дела си на Qingdao Haier Investment & Development Co – най-големият акционер в брокерската компания.

Лиу вече е инвестирал във финансовата индустрия, включително в Orient Securities в Шанхай и е председател на Hubei Biocause Pharmaceutical Co. Неговият холдинг Sunline Group има финансово, търговско, застрахователно и имотно подразделение.

Лиу Ициен е изградил и подредил два музея с над 2300 творби, включително и съвременни произведения на артисти като Джеф Кунс и Яйои Кусама. През изминалата година той инвестира повече от 115 млн. долара в подобни съкровища.

източник: investor.bg